Find

Trends Top Blog: Archives

This blog contains short and relevant information on current affairs (Dutch and French). Subscribe to our weekly newsletter to receive the items by mail.

Partner Content
Elektronische facturen: binnenkort is het zover

Voor kmo’s zal de verplichting om vanaf 1 januari 2026 gestructureerde elektronische facturen op te stellen volgens de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo (HRZKMO) “een grotere impact hebben dan die van de overgang naar de euro”. Van de 1.144.000 ondernemingen die ons land telt is 96,7% eigenlijk een micro-onderneming met minder dan tien loontrekkenden en heeft 83% daarvan zelfs helemaal geen personeel.

Klikken en instemmen

In Duitsland vroeg de huurder van een appartement waarvan de maandhuur hoger lag dan het wettelijk toegelaten maximum aan een schuldinningsbedrijf om de te veel betaalde huurgelden van de verhuurders terug te vorderen. Hij deed dat via de website van het betrokken bedrijf. Alvorens op de bestelknop te klikken, vinkte hij een hokje aan waarmee hij de algemene voorwaarden goedkeurde.

Te creatieve cafetariaplannen

Met cafetariaplannen kunnen werknemers hun bezoldiging personaliseren en een deel van hun brutoloon in extralegale voordelen omzetten. Werkgevers van hun kant zien er een middel in om nieuw talent aan te trekken of hun werknemers aan zich te binden. Ze proberen dan ook zo creatief mogelijk te zijn. Maar hoe ver mogen ze daarin gaan?

Industrie ingehaald door transport?

Sinds 1995 is ons eindverbruik van energie nog nooit zo laag geweest, en voor het eerst ligt het eindverbruik van de transportsector even hoog als dat van de industrie als gevolg van een dubbele beweging: een stijging van het eerste (+4,0% tussen 2021 en 2023) en een daling van het tweede (-15,5% tussen 2021 en 2023). In 2023 bleven olie (20,3%) en aardgas (12,2%) veruit onze belangrijkste primaire energiebronnen.

De pensioenbonus is er

Zelfstandigen, loontrekkenden en ambtenaren kunnen sinds 1 juli een pensioenbonus opbouwen, op voorwaarde dat ze ten vroegste op 1 januari 2025 met pensioen gaan. Het kan echter niet met terugwerkende kracht: werknemers die al voor 1 juli met (vervroegd) pensioen konden, maar beslisten om te blijven werken, krijgen geen pensioenbonus voor de gewerkte periode voor juli 2024.

Bankdiensten: bankierseed en klachten

In het Staatsblad van 20 juni (p. 76.299) verscheen het reglement waarin de FSMA enkele dagen eerder de voorwaarden vastlegde voor het afleggen van de bankierseed, naast de toepasselijke regels voor deontologische klachten. De nieuwe regeling wordt van kracht op 15 januari 2025 voor fit & proper-personen en verantwoordelijke leidinggevenden bij de kredietinstellingen, en op 15 juli 2026 voor de overige bankdienstverleners.

Elektronisch arbeidsongeschiktheidsattest

Mag u niet werken van de dokter? Voortaan kunt u hem vragen om uw arbeidsongeschiktheidsattest via Mult-eMediatt rechtstreeks aan het ziekenfonds te bezorgen, of aan Medex als u in overheidsdienst bent. In de praktijk moet u daar echter mogelijk nog even op wachten.

Fiscale verrichtingen door een naaste

Ondanks alle beloften over vereenvoudiging, wordt het invullen van de belastingaangifte alsmaar ingewikkelder. Hulp van buitenaf is dan ook vaak welkom. Voortaan kunnen niet alleen professionals maar ook naasten helpen dankzij het mandaat belastingaangifte burger, dat met enkele klikken kan worden geregeld.

Register van werkende vennoten

Om de verschillende vormen van sociale fraude - schijnzelfstandigheid, zwartwerk, late of fictieve aansluiting enzovoort - tegen te gaan, moeten zowel vennoten als zelfstandigen die actief zijn in de bouwsector en de schoonmaaksector vanaf 1 juli via de toepassing My Enterprise de gegevens betreffende hun werkende vennoten en hun helpers in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) inschrijven en up-to-date houden.

Nieuw sociaal strafrecht

Hoewel het Sociaal Strafwetboek maar in februari 2026 ingaat, wordt de wet houdende fiscale wijzigingen op grond van datzelfde wetboek op 1 juli al van kracht. Daardoor krijgen sociale inspecteurs de mogelijkheid om bijstand te vragen aan de politie om toegang te krijgen tot de plaats die ze moeten controleren.

Woon-werkverkeer: driejaarlijkse enquête

De FOD Mobiliteit en Vervoer voert driejaarlijks een enquête uit naar de woon-werkverplaatsingen. De volgende enquête loopt van 30 juni 2024 tot 31 januari 2025. Elke werkgever uit de private of de openbare sector die gemiddeld meer dan 100 personen in dienst heeft, ontvangt daarover een schrijven waarop hij moet reageren. Die wettelijke verplichting is in de programmawet van 8 april 2003 opgenomen.

Zijn aandelen voor ouderen?

Niet echt, maar het leeftijdsverschil tussen beleggers in ETF’s - Exchange Traded Funds, of op de beurs verhandelde fondsen - en beleggers in aandelen wordt groter. Die laatste groep neemt af, net als hun activiteit: in 2023 verhandelde meer dan een op de drie beleggers slechts één aandeel en slechts een op de vijf verhandelde er minstens tien.

Alles stijgt? Niet altijd

Omdat de inflatie sinds 2013 hard toesloeg, waarbij ze in de eurozone in tien jaar tijd 24,7% en in de hele Unie 27,2% bedroeg, wijzigde Europa eind vorig jaar de groottecriteria voor micro-ondernemingen, kmo’s en grote ondernemingen. In ons land werden die aanpassingen doorgevoerd via de Wet houdende bepalingen inzake digitalisering van justitie, die in maart werd goedgekeurd.

Stop spoofing

Digitale identiteitsdiefstal is een van de moeilijkst op te sporen vormen van bedrog. Het is bovendien een van de gevaarlijkste, want wanneer het om een gekend telefoonnummer gaat - dat van hun bank, bijvoorbeeld - zijn mensen minder wantrouwig. Dat hebben de bedriegers heel goed begrepen. Oorspronkelijk viseerden ze vooral banken, maar het fenomeen breidde zich al snel uit naar alle vaste en mobiele Belgische telefoonnummers, die vandaag kunnen worden misbruikt.

Welzijn en vereenvoudiging

In een koninklijk besluit dat op 20 juni van kracht wordt (BS 10 juni) wordt de codex over het welzijn op het werk in overeenstemming gebracht met het principe van de unieke gegevensinzameling (Only Once) door publieke instanties bij burgers en bedrijven. Gegevens die reeds beschikbaar zijn in een authentieke bron moeten niet opnieuw worden meegedeeld aan een federale overheidsdienst.

Fiscale versoepeling tijdens de zomervakantie

Tijdens de zomermaanden stelt de fiscus zich gewoonlijk soepeler op. De maandelijkse aangiften voor de verrichtingen van juni of de kwartaalaangiften voor de verrichtingen in het tweede kwartaal van 2024 mogen daardoor tot 9 augustus worden ingediend in plaats van tot 22 juli. De maandaangifte voor de verrichtingen van juli moet ten laatste op 10 september zijn ingediend in plaats van op 20 augustus.

Daar is Kafka weer

In de politiek worden verklaringen over goede bedoelingen zelden door cijfers bevestigd. In het regeerakkoord van 2020 verklaarde de regering bijvoorbeeld trots dat ze de administratieve lasten wilde beperken en dat het only once-principe daarbij een belangrijk criterium vormde. Twee jaar later waren de administratieve lasten die op de ondernemingen wegen van vijf naar zes miljard euro gestegen, of een toename met 20%.

Jobstudenten mysteryshoppers

In het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake gezondheid en financiën dat tijdens de laatste vergadering van deze regeerperiode werd goedgekeurd, krijgen de inspecteurs en controleurs van de dienst Inspectie de bevoegdheid om een zaak tijdelijk te sluiten, voor een duur gaande van een uur tot dertig dagen, als er sprake is van groot en onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid of bij herhaaldelijke niet-naleving van de wetgeving inzake de verkoop van tabak en alcohol aan minderjarigen over een periode van een jaar.

Vergroening van de salariswagens

Tijdens het laatste kwartaal van het voorbije jaar had voor het eerst 80% van de aan loontrekkenden toegekende salariswagens een elektrische motor, zo stelt de RSZ vast in zijn laatste Monitoring van de vergroening van de nieuw ingeschreven salariswagens. De instelling is sinds 2022 belast met de follow-up en de becijfering van de impact van de verschillende maatregelen - solidariteitsbijdrage, mobiliteitsbudget enzovoort - die de regering op dat gebied heeft genomen.

Vergeet het rijksregisternummer van de verhuurder niet

Vanaf aanslagjaar 2024 moet een huurder die zijn huur als beroepskosten wil inbrengen, zowel in de personenbelasting als in de vennootschapsbelasting een document bezorgen waarop de naam, het adres en het rijksregisternummer of het ondernemingsnummer van de verhuurder vermeld staan, naast het bedrag van de betaalde huur en het aandeel daarvan dat hij als beroepskosten inbrengt.

Gepensioneerde maar actieve zelfstandigen

De paradox van het voorbije jaar: algemeen is het aantal zelfstandigen in hoofdberoep in 2023 met slechts 0,43% gestegen, van 795.282 naar 798.724, maar het aantal zelfstandigen dat na de pensioenleeftijd nog actief is, steeg wel met 6,63%. Het gaat om 147.770 personen. Dat is de belangrijkste trend in een jaar waarin de netto-inkomsten, die als basis dienen voor de berekening van de sociale bijdragen, sterk afnamen.

Duurzaamheid: van nul naar tien

Het is goed als een product kan worden hersteld, maar het is nog beter als een product lang meegaat. Daarom heeft de Ministerraad aansluitend op de wet ter bevordering van de herstelbaarheid en de levensduur van goederen twee koninklijke besluiten goedgekeurd.

Waar de taks tot vergoeding van de successierechten boeken?

De taks tot vergoeding van de successierechten, die meer dan een eeuw geleden al werd ingevoerd, werd ‘gemoderniseerd’ in de wet van 22 december 2023 houdende diverse fiscale bepalingen. Voor kleine vzw’s betekent de met de wet doorgevoerde hervorming zonder enige twijfel een verbetering. Voor grotere vzw’s ligt dat echter anders.

Aanvraag loopbaanonderbreking elektronisch

Vanaf 1 juli 2024 moeten de aanvragen om uitkeringen voor loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof verplicht elektronisch worden ingediend bij de RVA. De verplichte online indiening komt er voor alle sectoren, behalve voor het onderwijs, waar de verplichting ingaat vanaf 1 oktober 2024.

Waartoe dient Ombudsfin?

Een ombudsdienst voor particulieren en ondernemingen die het slachtoffer werden van oplichting via het internet is zonder enige twijfel nuttig. Gezien de beperkte resultaten rijst echter onvermijdelijk bovenstaande vraag. Van de 1.010 dossiers over internetfraude die het vorig jaar behandelde, verwierp Ombudsfin 40,2% omdat het na onderzoek van mening was dat de betwiste operatie toegelaten was of dat ernstige nalatigheid van de kant van het slachtoffer was aangetoond.

Geen auteursrechten voor computerprogramma’s

Omdat ze niet bepaald tevreden waren over de beperkingen op de auteursrechten die met de programmawet van 22 december 2022 zijn ingevoerd, vroegen verscheidene ontwikkelaars van software en in de informaticasector actieve ondernemingen bij het Grondwettelijk Hof om de schrapping van artikel 100 van die wet, waarmee de inkomsten uit computerprogramma’s van het fiscale stelsel van de auteursrechten wordt uitgesloten.

550 indicatoren in één klik

De FOD Werkgelegenheid zette onlangs een website online waarop voor het eerst het merendeel van de nationale gegevens over beroepsrisico’s en arbeidsomstandigheden is samengebracht. Het project Datamining van beroepsrisico’s, dat door de Europese Unie wordt gefinancierd, heeft tot doel de monitoring van beroepsrisico’s te bevorderen om de groepen (activiteitensector, leeftijd, geslacht) met het hoogste risico te kunnen identificeren.

Ergonomie op het werk en MSA

Op 25 mei trad een nieuwe regelgeving in werking over ergonomie op het werk en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA), die voortaan deel uitmaakt van de Codex over het welzijn op het werk. Voordien was de preventie van MSA slechts zeer gedeeltelijk geregeld in de codex, terwijl het grote aantal werknemers dat langdurig afwezig is van het werk als gevolg van musculoskeletale aandoeningen, bleef stijgen.

De cijfers achter de verkiezingsbeloften

Het is wat vergelijkbaar met wat bij de sociale verkiezingen gebeurt, met een omgekeerd mechanisme waarbij de twaalf in de Kamer vertegenwoordigde partijen verplicht zijn om 115 dagen voor de verkiezingen aan het Planbureau de lijst voor te leggen van de prioritaire maatregelen die ze willen doorvoeren wanneer ze aan de macht zouden komen.

Loontrekkende advocaten?

Aangezien het nogal laat is ingediend, moet het wetsontwerp houdende modernisering van het beroep van advocaat tijdens de volgende regeerperiode worden behandeld. Er is in opgenomen dat in de wet moet worden verankerd dat het beroep van advocaat ook als werknemer kan worden uitgeoefend. Het nieuwe statuut, dat ook voor advocaat-stagiairs van toepassing zou zijn, moet een einde maken aan het grote aantal startende, talentvolle advocaten dat ermee stopt.

Eindelijk gedaan met factuurfraude

De procedure is zo eenvoudig dat het verbazing wekt dat het zo lang duurde voor er een oplossing kwam. Het volstaat immers om een echte factuur tijdens de verzending te onderscheppen en het rekeningnummer van de leverancier te vervangen door dat van een geldezel, om de factuur vervolgens naar de oorspronkelijke bestemmeling te versturen. De bank kan niet weten dat het gewijzigde rekeningnummer niet overeenstemt met dat van de leverancier, aangezien ze niet over de nodige gegevens beschikt.

Voertuigen en vermogen

De Kruispuntbank van Voertuigen, die al frequent wordt gebruikt in het kader van parkeerretributies of gemeentelijke administratieve boetes, zal toegankelijk worden voor nieuwe actoren die in het kader van hun wettelijke opdracht een vermogensinventaris van een schuldenaar moeten opmaken of een solvabiliteitsonderzoek moeten uitvoeren.

Geen vrijwilligers bij mede-eigenaars

Bij de vele stemmingen waarmee een regeerperiode gewoonlijk wordt afgesloten, gebeurt het weleens dat een of andere tekst sneuvelt. Dat was het geval met de in september 2020 al ingediende tekst waarin de N-VA vraagt dat natuurlijke personen die voor de verenigingen van mede-eigenaars instaan voor het dagelijkse beheer van een gebouw of een groep gebouwen, zouden worden beschouwd als vrijwilligers zoals bedoeld in de wet van 3 juli 2005 betreffende de rechten van vrijwilligers.

Binnenkort milieurechtscolleges?

Gaat het om recyclage van een wetsvoorstel dat wijlen Jaak Gabriëls meer dan dertig jaar geleden al indiende om in naam van de Volksunie de oprichting van milieurechtscolleges te vragen, of is het een gevolg van de wet van 18 januari 2024, die justitie menselijker en krachtiger moet maken en tegelijkertijd het ambt van milieurechter moet verankeren? In elk geval vragen de groenen nu op hun beurt om de oprichting van milieurechtscolleges.

Kerncentrales: twintig jaar in plaats van tien

De Kamer keurde onlangs de verlenging met tien jaar goed van de levensduur van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Die zullen daardoor in 2035 sluiten in plaats van in 2025. Dat zal niet volstaan om aan onze energiebehoefte te voldoen, aldus de CD&V, die onlangs een wetsvoorstel indiende om de twee reactoren nog eens tien jaar extra te geven. Dat geeft ons land de tijd om, waar nodig, kleine modulaire reactoren (SMR) te bouwen.

Bizztax is beschikbaar

Sinds 29 april is Bizztax beschikbaar voor de belastingaangifte van vennootschappen, de rechtspersonenbelasting en de belasting niet-inwoners. De uiterste indieningsdatum voor de aangiften met balansdata van 31 december 2023 tot en met 29 februari 2024 is 30 september 2024. Om de indiening te bevorderen, zal de FOD Financiën de aangiften die recht geven op een terugbetaling met voorrang behandelen.

Kings & Queens

De Trends Gazellen, dat is een beetje zoals de Ronde van België voor wielerprofs en toch wat anders. Geen afzonderlijke gele, groene, witte of bolletjestrui, wel verschillende tussenklassementen: toegevoegde waarde, cashflow en werknemers. Geen wattages of omwentelingen in strakke outfits, wel naakte cijfers in knappe groeiverhalen. Snelheid als gemene deler. Ons peloton telt 2.400 beroepsondernemers waarvan er in elke provincie drie met de bloemen in hun gewichtsklasse aan de haal gaan.

Hoeveel kost mijn aanvullend pensioen?

Aangezien de wettelijke pensioenen aan het einde van een loopbaan in de privésector bescheiden zijn, kunt u maar beter vooruitziend zijn en een aanvullend pensioen opbouwen via de tweede of de derde pijler. In dat kader worden verscheidene producten aangeboden. Die hebben echter allemaal een prijs, die de FSMA onderzocht in een studie gebaseerd op gegevens uit 2020.

Geef ook uw rijksregisternummer

Sinds 1 januari van dit jaar moeten verenigingen en instellingen die giften ontvangen het rijksregisternummer vragen aan de schenker en dat voor 1 maart volgend jaar meedelen bij de indiening van de fiche 281.71 via Belcotax. Met een miljoen personen die jaarlijks een schenking doen, is de administratieve last die dat met zich brengt, niet te onderschatten.

Kruispuntbank: ook helpers inschrijven 

De Ministerraad keurde onlangs een koninklijk besluit goed dat werd genomen in het kielzog van de programmawet van 22 december 2023. Op basis van die laatste worden de gegevens in de KBO uitgebreid met de gegevens over meewerkende vennoten en helpers. In het ontwerp is opgenomen dat entiteiten in de sectoren schoonmaak en bouw gegevens met betrekking tot hun werkende vennoten en helpers rechtstreeks kunnen invoeren via de My Enterprise-applicatie.

Onvruchtbaarheid en medisch begeleide voortplanting

Sinds 28 april zijn werknemers die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voorplanting volgen, beter beschermd. De werkgever kan tijdens de beschermingsperiode niet langer eenzijdig de arbeidsrelatie beëindigen van de werknemer of werkneemster die een vruchtbaarheidsbehandeling of een programma van medisch begeleide voortplanting volgt, tenzij hij dat doet om redenen die niets te maken hebben met de voor de behandeling noodzakelijke afwezigheden.

Beëdigde vertalers en tolken onderbetaald

Hoe kan je fatsoenlijk leven wanneer je voor vertaal- of tolkwerk in bijvoorbeeld de talencombinaties NL-FR of FR-NL een woordtarief van 0,0741 euro exclusief btw krijgt? Aan 300 woorden per uur, of 2.100 woorden per dag, zo protesteert de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo, levert dat tarief een omzet van 155,61 euro per dag of 3.112,20 euro per maand op. De HRZKMO wijst erop dat het om een omzetcijfer gaat, en niet om een loon, waar nog sociale lasten en andere kosten vanaf moeten.

Overuren bouwsector

Om ervoor te zorgen dat aanbestedende overheden gemakkelijker aan bouwondernemingen kunnen vragen om een inspanning te leveren, zodat de werken niet te lang blijven duren, of om ze uit te voeren op momenten dat ze minder hinder veroorzaken, stelde de regering voor om via de programmawet van 27 december 2021 het aantal fiscaal voordelige overuren op te trekken van 180 tot 220 voor werknemers in dienst van werkgevers die gebouwen optrekken en tot 280 uur voor werknemers in dienst van werkgevers die hoofdzakelijk wegenwerken uitvoeren.

Geen btw op voedingsproducten

Aan het begin van het jaar diende de PTB een wetsvoorstel in om de btw naar 0% te verlagen voor voedingsmiddelen waarop nu nog 6% btw wordt geheven, zoals vlees, vis, melk en zuivelproducten, fruit, groenten enzovoort. Het was niet de bedoeling om de btw verlagen op producten waarvoor een tarief van 21% geldt.

Zelfstandige of loontrekkende architecten?

Na hun studies moeten architecten twee jaar stage lopen in een bureau voor ze de titel van architect mogen voeren. Daarbij moeten ze het statuut van zelfstandige aannemen. Zodra die stage is afgerond, blijven de meeste jonge architecten werken als zelfstandige, terwijl ze gewoonlijk maar één ‘klant’ hebben, namelijk het architectenbureau waarvoor ze voltijds werken. Dat levert een laag loon en een gebrek aan sociale bescherming op, waardoor heel wat jongeren uit het beroep stappen.

Basisbankdienst voor verenigingen van mede-eigenaars

De wet van 9 februari 2024 houdende diverse bepalingen inzake economie (BS 21 maart) garandeert een basisbankdienst voor verenigingen van mede-eigenaars, maar maakt wel een onderscheid tussen die verenigingen naargelang het aandeel van de gemeenschappelijke delen met een professionele bestemming.

Pilootproject flexi eGov 3.0

Sinds1 januari 2024 zijn bezoldigingen van niet-gepensioneerde flexi-jobbers fiscaal vrijgesteld tot een plafondbedrag van 12.000 euro per jaar. Flexi-jobbers kunnen via mycareer.be een teller van hun flexi-jobinkomsten consulteren om te checken of ze het grensbedrag overschrijden.

Hacktivisme en ransomware

Dat zijn momenteel de twee grootste cyberdreigingen. Het uit de huidige geopolitieke spanningen voortkomende hacktivisme vertaalt zich meestal in DDoS-operaties, die de geviseerde server overbelasten. Daardoor is de continuïteit van de activiteiten niet gegarandeerd. Een dergelijke aanval kan verscheidene dagen duren, wat uiteraard problemen oplevert als het doelwit geen betalingen kan uitvoeren of niet op legitieme vragen van klanten kan reageren.

Elektronische sport- en cultuurcheques

Het zijn de kleine broertjes onder de alternatieve loonvormen: vorig jaar waren ze goed voor amper 9 miljoen euro, aan 107.972 personen door 3.005 ondernemingen uitbetaald. Vanaf 1 juli mogen de cheques alleen nog elektronisch worden toegekend. Ze zullen vijftien maanden geldig zijn vanaf de datum waarop ze ter beschikking worden gesteld van de werknemer (of bedrijfsleider).

Ook voor bedrijven een menselijke gesprekspartner

In een Charter voor verantwoord gebruik van artificiële intelligentie (AI) in overheidsdiensten, dat ter goedkeuring op de regeringstafel klaarligt, staat dat wie contact opneemt met die diensten, altijd zal kunnen vragen om contact te hebben met een mens in plaats van met een systeem op basis van artificiële intelligentie. Dat is logisch, want in dialoog moeten gaan met een machine is vaak een bron van frustratie.

Distributie: nieuwe onrechtmatige bedingen

In de nasleep van de recente boerenbetogingen maakt de regering zich op om via een koninklijk besluit de zwarte en grijze lijsten bij te werken van respectievelijk onwettelijke en verboden bedingen in de commerciële samenwerkingsovereenkomsten inzake detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen.

De Federal Learning Account is een feit

Sinds 1 april 2024 is de Federal Learning Account (FLA) beschikbaar voor alle werkgevers. Officieel wordt de website op 1 juni in gebruik genomen, zodat werkgevers tot 31 december de tijd hebben om de nodige registraties uit te voeren. Elke werknemer heeft sinds dit jaar recht op vijf dagen opleiding per jaar.

Verplichte verzekering voor medewerkers van platformen

Sinds 1 januari 2023 geldt een weerlegbaar wettelijk vermoeden van loonarbeid voor het bepalen van de arbeidsrelatie van medewerkers van platformen. De Ministerraad zette nu een bijkomende stap in de richting van een betere bescherming van die categorie met de goedkeuring van een koninklijk besluit waarin de minimumvoorwaarden worden vastgelegd voor verzekeringsovereenkomsten die de exploitanten van digitale platformen moeten aangaan voor hun zelfstandige medewerkers.

Krimpflatie en discretie

Wanneer de inflatie op hol slaat, komen producenten in de verleiding om de prijs van een product te handhaven, maar de hoeveelheid ervan in de verpakking te verlagen, wat er eigenlijk op neerkomt dat ze heimelijk de prijs per kilo of per liter verhogen. De consument voelt zich dan uiteraard bedot. Hoe moeten we daarop reageren?

Nieuwe plattelandsbewoners te veeleisend?

Op het platteland wonen? Heel wat stadsbewoners dromen ervan, maar eenmaal ze de stap hebben gezet, willen ze vaak hun eigen regels aan de plaatselijke bevolking opleggen. Het aantal gerechtelijke procedures dat wordt gestart door nieuwkomers in landelijke zones die klagen over lawaai of geurhinder, is immers niet meer te tellen.

Overheidsopdrachten voor kmo’s

Administratieve last, gebrek aan transparantie, te lange betalingstermijnen en complexe procedures zorgen er vaak voor dat kmo’s niet meedingen naar overheidsopdrachten. Als gevolg van de wetswijzigingen in 2022-2023 kwam onlangs het nieuwe platform e-Procurement online.

Pensioenbonus: vanaf 1 juli

De commissie voor de Sociale Zaken keurde op 29 maart het wetsontwerp betreffende de pensioenhervorming goed, waardoor het mogelijk wordt om na de vroegste pensioendatum een pensioenbonus op te bouwen. Dat is de datum van uw vervroegd pensioen, of die van uw wettelijk pensioen als u niet aan de wettelijke voorwaarden voor een vervroegde pensionering voldoet.

Versterkt Sociaal strafwetboek

In het in tweede lezing door de Ministerraad goedgekeurd Sociaal strafwetboek is opgenomen dat de boetes zullen verdubbelen voor inbreuken van niveau 3. Het gaat dan bijvoorbeeld om het ontbreken van een arbeidsongevallenverzekering, bepaalde inbreuken op de regelgeving inzake de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, inbreuken op de bepalingen betreffende de sociale identiteitskaart enzovoort.

Nieuwe website voor consumenten

Hebt u spijt van een aankoop? Hebt u een online bestelling niet ontvangen, stelt u misbruik vast of zoekt u een bemiddelingsdienst om een geschil met een onderneming op te lossen? Misschien vindt u de oplossing via de website ConsumerConnect, die de FOD Economie onlangs online zette.

Vereffening van slapende vennootschappen?

Liefst wel, zo antwoordde de minister van Financiën toen hij werd ondervraagd over de tegenstrijdige beslissingen van de FOD Financiën op het vlak van bijdragen ten laste van de vennootschappen. In principe kan een vennootschap vrijstelling krijgen van een dergelijke bijdrage, op voorwaarde dat ze kan aantonen dat ze in de loop van het volledige boekjaar geen enkele handelsactiviteit of burgerlijke activiteit heeft verricht. Het volstaat om aan het socialeverzekeringsfonds een attest van niet-activiteit te bezorgen dat is afgegeven door de Algemene administratie van de Fiscaliteit van de FOD Financiën.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen

In een reeks koninklijke besluiten die op 12 maart in het Staatsblad werden gepubliceerd (pagina’s 31.653 tot 31.656) worden een aantal wijzigingen in de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen doorgevoerd. De regels om toelating te krijgen voor de hervatting van een activiteit tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid zijn vereenvoudigd.

Beter een goed akkoord dan een slecht proces

Dat is de filosofie van Belmed, het platform voor de buitengerechtelijke beslechting van commerciële geschillen. Vorig jaar werden via dat kanaal 897 aanvragen voor de behandeling van geschillen ingediend, hoofdzakelijk door consumenten. In absolute aantallen waren er slechts 32 B2B-aanvragen, wat niettemin een aanzienlijke stijging is ten opzichte van het voorgaande jaar.

Is uw arbeidsorganisatie innovatief?

Zo ja, dan kan uw onderneming tussen 1 april en 31 mei 2024 een subsidieaanvraag indienen. Onder “innovatieve arbeidsorganisatie” verstaan we nieuwe manieren om het werk te organiseren waarbij een synergie wordt gezocht tussen de kwaliteit van de organisatie en de kwaliteit van de arbeid.

Zes miljard aan administratieve lasten

Dat is enorm veel en goed voor 1,08% van het nationale bbp, maar toch vormt het ten opzichte van de eeuwwisseling een afname met meer dan twee derde. In het jaar 2000 waren de lasten immers nog goed voor 3,48% van het bbp.,De vooruitgang is echter slecht gespreid.

Federal Learning Account onwerkbaar

Op 1 april wordt de wet betreffende de Federal Learning Account (FLA) van kracht. Het gaat om een instrument waarin alle opleidingen die aan alle werknemers van alle ondernemingen in het land worden aangeboden, moeten worden geregistreerd. Er is echter helemaal niets in orde.

Regulering landbouwprijzen

Omdat de bestaande wetten niet langer volstaan om het beroep van landbouw nog enigszins aantrekkelijk te houden, stelt de PS een reeks maatregelen voor, waaronder verplichte schriftelijke overeenkomsten tussen landbouwers en hun afnemers. Daarin moeten automatische mechanismen voor prijsherzieningen worden opgenomen, die het voor de landbouwers mogelijk maken om eventuele stijgingen van hun productiekosten in hun prijzen door te rekenen.

Maxima 2024 voor vrijwilligers

Vrijwilligerswerk voor een vzw of een feitelijke vereniging wordt niet vergoed, maar niets verhindert dat die organisaties de vrijwilliger vergoeden voor de kosten die hij voor hen heeft gemaakt. Die terugbetaling is niet aan socialezekerheidsbijdragen of belastingen onderworpen en kan gebeuren op basis van de werkelijk gemaakte kosten die worden gestaafd met bewijsstukken, of met een forfait.

Flitscontroles aangekondigd

In het kader van de uitvoering van het Actieplan Sociale Fraudebestrijding 2023-2024 wordt een nationale flitscontrole in de verhuissector gepland voor de maand maart. Later dit jaar zullen voor andere sectoren gelijkaardige controles plaatsvinden.

Wettelijke rentevoet 5,75%

Voor het tweede jaar op rij stijgt de wettelijke rentevoet voor civiele en handelszaken van 5,25% in 2023 naar 5,75% dit jaar. Dat is bijna vier keer zoveel als in 2022, toen hij zijn laagste niveau in decennia bereikte. De toepasselijke wettelijke rentevoet bij betalingsachterstand bij handelstransacties van zijn kant bedraagt voor het eerste semester van dit jaar 12,5%.

Nieuwbouw of renovatie: Hoe maak je de slimste keuze?

Een nieuw huis bouwen of een bestaand renoveren: in deze turbulente tijden is het geen evidente keuze. Is (ver)bouwen nog betaalbaar en hoe pak je dat als eigenaar slim aan? Er zijn tal van factoren om in overweging te nemen. We zetten de voornaamste op een rijtje. Niettemin is een slimme keuze vooral ook een persoonlijke keuze, naargelang de specifieke situatie.

Bankierseed verplicht

Binnenkort zullen verleners van bankdiensten een bankierseed moeten afleggen om het vertrouwen te herstellen dat is aangetast door de financiële crisis en door ontsporingen zoals bij Optima of in de Panama Papers. De eed wordt, naargelang het geval, uitgesproken bij de FSMA of binnen de beoogde entiteit waar de verlener van bankdiensten actief is.

Weg met de getrouwheidspremie?

In tegenstelling tot wat velen denken, is de getrouwheidspremie op spaargeld niet uitgevonden door banken die spaarders aan hen willen binden. Ze werd in de jaren tachtig opgelegd door de regering die zo de renteoorlog wilde doen ophouden waarin de financiële instellingen zich destijds hadden gestort. Daardoor bestaat de rente op spaargeld sinds 1983 verplicht uit een basisrente en een getrouwheidspremie.

Spookbedrijven geschrapt

In totaal heeft de Algemene Administratie van de Thesaurie van de FOD Financiën 20.795 fictieve bedrijven of verenigingen uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) geschrapt omdat ze de wettelijke verplichtingen in verband met het UBO-register (Ultimate Beneficial Owners) niet naleefden. Geen enkele daarvan had de voorbije zeven jaar een uiteindelijke begunstigde(n) geregistreerd of een aankondiging in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd.

Bijna 50.000 meldingen van fraude

In 2023 kwamen er op het platform van de Economische inspectie van de FOD Economie, waar consumenten en ondernemingen misleidende of oneerlijke handelspraktijken kunnen melden, 46.915 meldingen binnen. Bijna 20.000 daarvan hebben betrekking op frauduleuze praktijken: valse facturen, valse online verkoopsites, valse bedrijvengidsen voor zelfstandigen, frauduleuze investeringen in cryptomunten enzovoort.

Pensioenen: drie jaar bonus

Loontrekkenden, ambtenaren en zelfstandigen die langer willen werken, krijgen een pensioenbonus in de vorm van een forfaitair bedrag of van een maandelijkse aanvulling op het pensioen. Dat wordt een nettobedrag, waarvan belastingen en sociale bijdragen al zijn afgehouden. Het wordt toegekend voor maximaal drie jaar werken en zal geleidelijk toenemen om de begunstigden te stimuleren de startdatum van hun pensioen zo lang mogelijk uit te stellen.

Eindelijk een realistischer voordeel van alle aard

Was er echt zoveel tijd nodig voor het besef kwam dat een van de coëfficiënten bij de berekening van het voordeel van alle aard dat met het gebruik van een bedrijfswagen te maken heeft, niet correct en niet representatief is? Een van de parameters voor de berekening daarvan is immers een referentie-uitstoot van CO2, bepaald volgens een NEDC-norm (New European Driving Cycle) die eind vorige eeuw voor het laatst werd bijgewerkt en waarvoor de tests steunden op theoretisch rijgedrag, dat volledig losstond van de reële omstandigheden op de weg.

Toeslag voor laattijdige neerlegging geïndexeerd

Een omvangrijk wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake economie dat begint met een verhoging is niet van enige humor gespeend. Er is immers in opgenomen dat de toepasselijke tarieftoeslag bij een laattijdige neerlegging van de jaarrekeningen voortaan jaarlijks automatisch wordt geïndexeerd.

Deadline voor belastingaangiften

Traditioneel kent de minister van Financiën enkele extra dagen toe voor de indiening van de belastingaangiften door accountants en boekhouders, die bij erg korte deadlines met een hoge werklast te maken krijgen. Gebeurt dat ook dit jaar?

Waar is een nieuw logo dat op het oude lijkt goed voor?

“Noch de vervanging van het huidige logo zoals gebruikt door de reeds erkende ambachtslieden, met de kosten die er uit voortvloeien, noch het naast elkaar hanteren van vrijwel identieke logo’s is aan te bevelen”, zo schrijft de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo.

Meer vrijheid voor jobstudenten

Moeten studenten niet de mogelijkheid krijgen om zelf te bepalen hoeveel werkuren voor hen realistisch, wenselijk en met hun studies verenigbaar zijn? Voor de Open Vld ligt het antwoord voor de hand. De partij vraagt dan ook om de afschaffing van de huidige beperking tot 600 uren per jaar, zodat studenten aan fiscaal interessante voorwaarden zoveel uren kunnen presteren als ze wensen.

Onderzoek naar welzijn op het werk

In het kader van het Federaal actieplan mentaal welzijn op het werk heeft de FOD Werkgelegenheid een team van de Université libre de Bruxelles (ULB) de opdracht gegeven om de wetgeving rond psychosociale risico’s op het werk te evalueren via enquêtes bij uiteenlopende doelgroepen.

Facelift voor de Orde van architecten

De regering wil de voorwaarden voor het uitoefenen van het beroep van architect door een rechtspersoon op vijf punten versoepelen. Omdat ze het onevenredig vindt dat alleen natuurlijke personen lid mogen zijn van het bestuursorgaan, zal ook een rechtspersoon lid mogen worden. Waar nu alle mandatarissen beroepsbeoefenaars moeten zijn, zal in de toekomst een meerderheid van beroepsbeoefenaars - meer dan vijftig procent - volstaan.

Eindelijk een universele oplader

Het heeft lang geduurd en we lopen achter, maar laten we niet zeuren. Vanaf 28 december 2024, of een jaar na de door Europa opgelegde datum, moet elke nieuwe mobiele telefoon die in ons land wordt verkocht over een universele laadoptie beschikken (USB-C-poort).

Een weigering van de bank motiveren: ja, maar...

Aangezien steeds meer zelfstandigen, vzw’s en kmo’s met een weigering van de bank worden geconfronteerd, wil de N-VA de banken verplichten om elke weigering tot het openen van een rekening of elke stopzetting van een bestaande klantenrelatie te motiveren. Het doel daarvan is zonder enige twijfel legitiem, maar op de uitvoering valt een en ander op te merken.

Vijf cijfers voor één index

Elke producent of invoerder die een goed voor het eerst op de Belgische markt brengt, moet daar binnenkort een herstelbaarheidsindex voor berekenen. Die zal worden uitgedrukt op een schaal van 1 tot 10 en wordt bepaald op basis van vijf cijfers op twintig, waarvan het totaal door 10 wordt gedeeld.

Franchisenemers beter beschermd

In de voedingsdistributie worden heel wat verkooppunten uitgebaat via commerciële samenwerkingsovereenkomsten met zelfstandigen. Zij hebben tegenover de grote spelers uit de sector vaak een beperkt onderhandelingsvermogen. Om dat evenwicht wat te herstellen, zal de lijst van onrechtmatige bedingen via een koninklijk besluit voortdurend worden bijgewerkt.

Keuzevrijheid voor spaarders

Open Vld liet zich inspireren door de Belgische Mededingingsautoriteit, die in een recent advies “een wijziging in de fiscale regelgeving ten gunste van een neutraliteit tussen beleggingen en spaarproducten” suggereerde. De partij zou immers graag de in artikel 21, eerste lid van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 opgenomen belastingvrijstellingen samenvoegen tot één bedrag voor alle beleggingsinstrumenten.

Fiscale zondaars kwamen in actie

Op 31 december 2023 kwam er definitief een einde aan de mogelijkheid om fiscale, sociale en strafrechtelijke immuniteit te krijgen via regularisatie in ruil voor de betaling van regularisatieheffingen op het aangegeven bedrag. Die heffingen liggen steeds hoger dan de normale belastingtarieven.

Verkoop van alcohol en tabak beteugeld

Als we ook festivals, markten, jaarmarkten en kermissen meerekenen, zou ons land zowat 20.000 verkooppunten van tabak tellen. Dat zijn er veel te veel in de ogen van de regering, die de verkoop van tabak vanaf 1 januari 2025 wil verbieden in tijdelijke verkooppunten en drie maanden later in voedingswinkels met een oppervlakte van meer dan 400 m².

Meldingsplicht en beroepsgeheim

De DAC 6-richtlijn voert een meldingsplicht in voor agressieve grensoverschrijdende fiscale constructies. De meldingsplicht rust in de eerste plaats op de intermediairs. Dat zijn personen die betrokken zijn bij het opstellen of de implementatie van die constructies. Wanneer de intermediair zich op het beroepsgeheim kan beroepen of wanneer er geen intermediair is, rust de meldingsplicht op de belastingplichtige.

Gestructureerde elektronische facturen verplicht

Naast de klassieke elektronische facturen - bijvoorbeeld in de vorm van een pdf - komen er binnenkort ook gestructureerde elektronische facturen. Dat zijn facturen die de bestemmeling via een technologische tool kan lezen en automatisch en digitaal kan behandelen. Het doel daarvan is zowel van economische als van fiscale aard.

Afbraak en heropbouw: permanent verlaagd tarief

Tijdens de eindejaarsrush keurde de Kamer het wetsontwerp goed waarin het permanent verlaagd btw-tarief voor afbraak en heropbouw wordt vastgelegd. Er zijn niet langer specifieke maatregelen voor de 32 centrumsteden. De algemene regel is dat het verlaagde btw-tarief voor de afbraak van een gebouw en heropbouw van woningen vanaf 1 januari 2024 overal in ons land op dezelfde manier zal gelden voor natuurlijke personen en rechtspersonen.

Werknemersaandeelhouderschap herwerkt

“Uit deze vaststellingen volgt dat het wetsvoorstel dermate fundamentele tekortkomingen en incoherenties vertoont, dat de Raad van State afziet van een verder onderzoek van de tekst.” Indieners van een wetsvoorstel worden zelden zo krachtig terechtgewezen. Dat voorstel steunde nochtans op een goed voornemen, namelijk de invoering van een fiscaal en sociaal gezien nieuw mechanisme voor werknemersaandeelhouderschap dat, aldus de indieners van het voorstel, “de lacunes in de bestaande mechanismen” zou wegwerken.

Verzekeringen: binnen de dertig dagen vergoed

Een kort voor Kerstmis ingediend wetsontwerp zal meer dan één verzekerde tevreden stemmen. De kwestie van de betalingstermijnen voor de verzekeringsprestaties van de verzekeraars is nauwgezet geregeld voor bepaalde takken, zoals BA Motorrijtuigen, Brand, Leven en Aanvullende Pensioenen. Voor andere takken zijn er echter geen bepalingen.

Amateurkunstenvergoeding

Dat wordt vanaf 2024 de naam van de nieuwe kleinevergoedingsregeling voor kunstenaars. Ze kan worden toegekend voor elke activiteit die een noodzakelijke artistieke bijdrage levert aan een artistieke creatie of uitvoering binnen de beeldende en audiovisuele kunsten, de muziek, de literatuur, het spektakel, het theater, de choreografie en het stripverhaal. Wanneer mag een bijdrage echter als ‘noodzakelijk’ worden beschouwd?

Hogere activeringsbijdrage

De activeringsbijdrage, die in 2018 werd ingevoerd als ontradende maatregel voor werkgevers die hun werknemers vrijstellen van prestaties met behoud van het volledige loon of een deel daarvan om zo de striktere voorwaarden voor het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag te omzeilen, wordt vanaf 1 januari 2024 uitgebreid.

Geen bijkomende onderzoekshandelingen in extremis meer

Het gebeurt niet zelden dat in fiscale zaken een advocaat net voor de verschijning voor de Raadkamer om bijkomende onderzoekshandelingen vraagt, met als enige doel het vertragen van de procedure. Om wat zij als een misbruik beschouwen een halt toe te roepen, zouden de groenen graag zien dat de huidige termijn van 15 dagen die in het Wetboek van strafvordering is opgenomen, naar 30 dagen wordt opgetrokken.

Eén centraal rekeningnummer

De FOD Financiën stroomlijnt en optimaliseert haar financiële processen. In dat kader zal er nog slechts één centraal rekeningnummer zijn: BE42 6792 0000 0054, dat nu al wordt gebruikt voor de betaling van de personenbelasting en de vennootschapsbelasting.

Afschaffing van de getrouwheidspremie

Op gereglementeerde spaarrekeningen moet verplicht een uit twee elementen bestaande vergoeding worden gegeven: de basisrente en de getrouwheidspremie. In de praktijk wordt die laatste omgezet in een rente waarvan het bedrag gewoonlijk een veelvoud is van de basisrente. Dat is misleidend voor de consument, die vaak vergeet dat hij die premie maar krijgt op bedragen die gedurende twaalf opeenvolgende maanden op dezelfde rekening blijven staan.

Register van werkende vennoten

Ondernemingen in de bouw- en de schoonmaaksector opsporen die personeel inzetten onder een vals statuut van zelfstandige medewerkers wordt binnenkort mogelijk via het register van werkende vennoten, dat verplicht wordt in een programmawet die momenteel wordt besproken.

De FOD Financiën waarschuwt niet langer

Tot in 2019 had de FOD Financiën de gewoonte om op zijn website te vermelden welke doelgroepen een belastingcontrole zouden kunnen krijgen. Nu die praktijk niet langer bestaat, vroeg een CD&V-verkozene aan de minister van Financiën of de waarschuwingen niet opnieuw moeten worden ingevoerd. Die maakte er zich snel vanaf met het antwoord dat een dergelijke aankondiging bij het starten van een controleactie de belastingplichtige niet meer de kans gaf om zijn aangifte te corrigeren.

Van bank veranderen, maar niet van rekeningnummer

Sinds februari 2018 kan de consument zonder directe kosten van de ene bank naar de andere overstappen. In de praktijk geldt echter alleen voor betaalrekeningen de wettelijke verplichting voor verleners van financiële diensten om een bankoverstapdienst aan te bieden. Voor spaarrekeningen en deposito’s bestaat er geen enkele wettelijke verplichting en slechts 14 banken bieden op vrijwillige basis en op eigen initiatief een bankoverstapdienst voor gereglementeerde spaar- en depositorekeningen aan.

Flexi-jobs, versie 2024

Voor het komende jaar kondigt de minister van Werk een diepgaande hervorming van het flexi-jobstelsel aan. Binnen dat laatste moeten, met uitzondering van de horeca, de loonbarema’s van de betrokken sector worden nageleefd. De patronale socialezekerheidsbijdrage - die momenteel 25% bedraagt - wordt naar 28% verhoogd en op fiscaal vlak wordt een maximuminkomen ingevoerd waarboven de werknemer belasting aan een marginaal tarief betaalt.

Spaargeld eindelijk transparant?

Ten laatste op 1 juli 2024 zullen banken driemaandelijks over twee concrete elementen moeten communiceren aan hun spaarders. Om te beginnen moeten ze duidelijke en begrijpelijke cijfers geven over de in de voorbije maanden ontvangen rente, en dat zowel in percentage als in euro. Daarnaast moeten ze informatie verstrekken over de spaarrekeningen die ze aanbieden en over de daarmee samenhangende rentevoeten.

Flitscontroles 2024

Om ervoor te zorgen dat u niet overvallen wordt door de flitscontroles, geven we u een overzicht van de voor volgend jaar geplande controles:
• Januari: bouw (inclusief elektrotechniek en metaal)
• Maart: verhuissector
• Juni: HORECA
• September: groene sectoren
• November: transport (inclusief bus en truck)

Size does matter

Kleine ondernemingen staan dichter bij hun klanten en hun markten, waardoor ze een belangrijke troef vormen voor onze economie. Om hun kwetsbaarheid in vergelijking met grote ondernemingen te compenseren, hebben opeenvolgende regeringen heel wat voorkeurregelingen, afwijkingen, uitzonderingen en voordelen in hun voordeel ingevoerd.

Behoud van het gsm-nummer

Regelmatig zijn er werkgevers die aanbieden om het telefoonabonnement en het bijhorende telefoonnummer van personeelsleden voor hun rekening te nemen, doorgaans via een forfait dat de werknemer de mogelijkheid biedt om dat nummer voor privédoeleinden te blijven gebruiken. Een abonnement nemen voor een tweede, persoonlijke telefoonnummer komt dan ook neer op een neutralisering van het gekregen voordeel. 

VAPZ: maximumbedragen voor 2023

Het zelfstandigenpensioen is niet bijzonder hoog. Veel zelfstandigen vullen het dan ook aan via het vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een systeem waarbij de zelfstandige vrij kiest welke bijdrage hij betaalt. Er is echter wel een bovengrens.

Huur en EPC altijd aan elkaar koppelen?

Dat is wat de sociale partners uit de bouwsector vragen. Eind 2022 koppelden de drie gewesten in ons land de indexering van de woninghuurprijzen tijdelijk aan een goede energieprestatie van de gebouwen. De maatregel, die in een context van hoge inflatie en stijgende energieprijzen werd genomen, had een dubbel doel: voorkomen dat de huurders tweemaal werden ‘bestraft’, aangezien ze nauwelijks invloed hebben op de isolatie van hun woningen, en de eigenaars stimuleren om hun panden te moderniseren.

Woord vooraf Top 5.000 - Position switch

Doorheen de verschillende crisissen staan twee uitdagingen zoals dat dan heet met stip genoteerd in de SWOT-analyses van ondernemingen: de oorlog voor (jong) talent en de verzoening tussen people, planet & profit. Beide zijn meer dan ooit met elkaar verweven want nieuwe werknemers staan anders in de arbeidsmarkt dan de vorige generaties.

In de Marge van Top 5.000 - Moeilijk verteerbare stijgingen

Algemeen realiseerden de industriële en commerciële bedrijven uit onze Top 5.000 een omzet van 968 miljard euro. De stijging met 17,8% is weliswaar indrukwekkend, maar vloeit hoofdzakelijk voort uit prijsstijgingen, zodat de toegevoegde waarde in 2022 niet meer dan 20% van de omzet uitmaakt, wat resulteert in een daling van 2% ten opzichte van het voorgaande jaar. De nettowinsten (42 miljard) gaan er wel met 3,8 miljard op vooruit, maar de stijging bij één enkele onderneming verklaart nagenoeg het volledige verschil. De banksector zag zijn nettowinst van 5,8 naar 9,1 miljard euro stijgen. Bij de verzekeringen ging het om een stijging van 2,8 naar 3,8 miljard euro.

Macro-economie - Flirten met een recessiejaar

Laten we heel positief beginnen. Het jaar 2023 heeft niet de wereldwijde recessie opgeleverd die een jaar geleden door een aantal economen werd vooropgesteld. Ondanks dat de centrale banken veel langer dan toen gedacht de rente hebben opgetrokken. Al kunnen we ook stellen dat de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) precies omwille van de sterkte van de economie langer een agressiever rentebeleid moeten voeren. We hebben een lange, koude economische winter kunnen vermijden, maar het gevaar is nog niet geweken. De groeiverwachtingen voor 2024 liggen nog lager dan voor 2023. 

Belgische arbeidsmarkt - Is het glas nu halfvol of halfleeg?

De politieke uitdaging om onze arbeidsmarkt een nieuw elan te geven valt eigenlijk in twee woorden samen te vatten, klinkt het bij arbeidseconoom Stijn Baert: politieke moed. Anouk Lagae, CEO van Accent, voegt daar voor de werkgevers nog twee woordjes extra aan toe: een beter retentiebeleid.

“Een toekomstgerichte organisatie ontwikkelen start bij je innovatiecultuur”

Veel ondernemingen reduceren innovatie vaak tot technologische vernieuwing. Zeker grote bedrijven voelen daarnaast de nood om innovatie goed af te stemmen op het HR-beleid. Hoe stimuleer je werknemers via een innovatiecultuur tot intrapreneurship?

Software with a cause

HR-software diende lang een zeer duidelijk doel: interne processen vlotter laten verlopen. Met dank aan een portie fintech en/of AI, slaagt software er echter steeds vaker in om meer sociaal getinte HR-doelen zoals welzijn of inclusie makkelijker waar te maken.

Van financiële data naar duurzaamheidsmonitor

Veel KMO’s hebben vandaag onvoldoende capaciteit en expertise voor het optekenen en doelgericht verminderen van hun CO2-voetafdruk. Een nieuwe duurzaamheidsmonitor pakt dit probleem aan. “Onze slimme analyses van financiële data brengen alles geautomatiseerd in kaart, zodat KMO’s op eigen initiatief acties kunnen ondernemen”, klinkt het bij Yuki en SmartTrackers.

Crowdshipping - Kosten-effectief en duurzaam

Crowdshipping, crowdsourced delivery, crowd logistics: allemaal synoniemen voor een gestaag groeiende logistieke trend binnen de deeleconomie. In plaats van een koerierbedrijf pikken particulieren bestellingen op om ze via hun favoriete vervoermiddel op bestemming te krijgen. 

Banken - Een jaar vol veerkracht

Globaal steeg de winst van de sector van 5,8 tot 9,1 miljard euro. Dat is een substantiële, maar deels kunstmatige stijging. Bij KBC Bank namen de ontvangen dividenden met twee miljard euro toe en bij BNP Paribas Fortis met bijna 800 miljoen euro. Euroclear Bank van zijn kant haalde meer dan de helft (597 miljoen euro) van de opgetekende winst (1.147 miljoen) uit bevroren Russische tegoeden.

Verzekeringen - Alleen niet-leven gaat erop vooruit

Samen inden de verzekeringsmaatschappijen in onze tabellen 45 miljard aan brutopremies, waarvan 16 miljard bij levensverzekeringen en 29 miljard bij niet-levensverzekeringen.  Alleen die laatste sector ging er in 2022 op vooruit. De levensverzekeringen trappelen ter plaatse, met name door de fiscale onzekerheid. Bovendien was de beurscontext niet meteen gunstig, waardoor het publiek zich van tak 23 afkeerde.

Geen auteursrechten voor IT

Het auteursrecht, dat oorspronkelijk werd bedacht als gunstigere fiscale behandeling voor natuurlijke personen die onregelmatige inkomsten hebben uit de uitoefening van hun artistieke activiteit, werd al snel een in heel wat sectoren toegepaste voordelige manier van vergoeden. Vandaar de terugkeer naar de oorsprong waarbij de overdracht van auteursrechten op literaire of artistieke werken wordt beperkt.

De pensioenbonus keert terug

Tien jaar na zijn afschaffing in 2025 keert de pensioenbonus terug, en wel met hetzelfde doel als destijds: het feit dat mensen langer werken op een positieve manier erkennen. Zo zal er vanaf 2025 in de drie arbeidsstelsels een pensioenbonus worden toegekend voor de tewerkstellingsperiodes vanaf 1 juli 2024. De bonus kan gedurende maximaal drie jaar worden opgebouwd door personen die na de datum waarop ze vervroegd of op de normale pensioenleeftijd met pensioen kunnen gaan, aan het werk blijven.

Wordt de getrouwheidspremie afgeschaft?

Dat stelt in elk geval de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) voor na een studie die behoorlijk kritisch is voor ons oligopolide banksysteem. Vier instellingen - BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, Belfius en ING - domineren immers het bankenlandschap en moedigen concurrentie amper aan. Om die laatste te stimuleren, beveelt de BMA een betere informatie voor de consument aan, een verplichting tot het scheiden van producten en de afschaffing van de getrouwheidspremie op gereglementeerde spaarrekeningen.

Flitscontroles

Na de schoonmaaksector in augustus en de groene sectoren in oktober zullen er in december flitscontroles plaatsvinden in de vleessector. Zoals steeds zijn de controles in de eerste plaats informatief en preventief, wat echter niet uitsluit dat voor ernstige of herhaaldelijke inbreuken een proces-verbaal kan worden opgesteld.

B2B: elektronisch factureren verplicht

Gemiddeld worden er jaarlijks een miljard facturen verzonden in ons land, waarvan ongeveer de helft naar particulieren of gezinnen. Het gevolg daarvan is een enorme administratieve last, die dankzij de digitalisering kan worden verminderd. Daarom is in een voorontwerp van wet opgenomen dat vanaf 1 januari 2026 elektronisch factureren tussen belastingplichtigen verplicht wordt.

Systemen die waarschuwen voor flitsers binnenkort verboden?

Waarschijnlijk wel. Tussen 2019 en 2022 hebben de flitsers langs onze wegen twintig miljoen keer gewerkt. Systemen die ervoor waarschuwen, zijn dan ook populair, maar het gebruik ervan zou binnenkort wel eens kunnen worden beteugeld.

Responsabiliseringsbijdrage aangepast

In de hoop het aantal langdurig zieken terug te dringen, legde de regering eind vorig jaar een responsabiliseringsbijdrage op. Die wordt per kwartaal geïnd bij werkgevers bij wie de instroom van werknemers in invaliditeit 2 keer zo groot is als bij ondernemingen in dezelfde activiteitensector en 3 keer zo groot als bij ondernemingen in de privésector in het algemeen.

Recht op cash geld

Het Vlaams Belang speelt in op de toenemende ongerustheid bij consumenten over het groeiende aantal pogingen tot fraude en bedrog op het internet. De partij vraagt om in de wet het recht op cash geld en op een betaling daarmee, door in het Wetboek van economisch recht de verplichting op te nemen voor ondernemers om betalingen in cash geld te aanvaarden, met naleving van de bepalingen tot voorkoming van het witwassen van geld.

Krijgen we een A-spaarboekje zoals in Frankrijk?

Wanneer ze voorstelt om elke Belgische bankinstelling te verplichten om een A-spaarboekje te openen voor iedereen die erom vraagt, haalt de PVDA duidelijk de mosterd in Frankrijk. Daar geldt immers sinds 1 februari 2023 en minstens tot 31 januari 2025 op het A-spaarboekje een rente van 3%. Net als in Frankrijk zou elke burger slechts één A-spaarboekje mogen bezitten. Er zou bovendien niet meer dan 23.000 euro op mogen staan.

Opzegging door de werknemer: maximaal 13 weken voor iedereen

Lang geleden werd er in het arbeidsrecht een onderscheid ingevoerd tussen arbeiders en bedienden. Het was wachten tot 2014 voor via een eenheidsstatuut de ongelijkheden die daaruit voortvloeiden, verdwenen. Een van de grootste hervormingen die dankzij dat eenheidsstatuut zijn doorgevoerd, is de uniformisering van de opzeggingstermijn, die voor arbeiders anders was dan voor bedienden.

Bedrijfsvoorheffing: onderzoekstermijn verlengd

Wat de roerende voorheffing en de bedrijfsvoorheffing betreft staat het boekjaar gelijk aan het inkomstenjaar, zodat in de praktijk de onderzoekstermijn voor de bedrijfsvoorheffing minstens een jaar korter is dan die voor de inkomstenbelasting. Er zijn echter voor de bedrijfsvoorheffing verscheidene vrijstellingen en verzakingen van doorstorting ingevoerd.

Teambuilding: hoeveel dagen per jaar?

Teambuilding, een concept dat in de jaren tachtig in de VS is ingevoerd om het sociale klimaat in bedrijven te verbeteren, de individuele motivatie van de werknemers te verhogen of het absenteïsme en de personeelsverloop te verlagen, is vandaag overal ingeburgerd. Heel wat bedrijven organiseren teambuildings, aangezien de uitgaven die ze in dat kader doen voor hen een aftrekbare beroepskost vormen, op voorwaarde dat bepaalde grenzen worden nageleefd.

Verplichte aangifte van de huurprijs

Wanneer een natuurlijke persoon een onroerend goed verhuurt, wordt dat op een verschillende manier belast naargelang de hoedanigheid van de huurder of het gebruik dat ervan wordt gemaakt. De onroerende inkomsten worden vaak niet correct aangegeven, vaak uit onwetendheid, omdat de eigenaar niet altijd op de hoogte is van de hoedanigheid van zijn huurder.

‘Automatische’ aftrek van giften

Vrijgevig zijn wordt fiscaal gestimuleerd, toch als u meer dan 40 euro schenkt en u daarvoor een betalingsbewijs ontvangt. Dat document bevat echter niet altijd alle relevante informatie, wat problemen kan opleveren voor zowel de belastingplichtige die de betrokken inlichtingen op zijn belastingaangifte moet invullen als voor de belastingdienst die controles moet uitvoeren.

Hogere taksen voor vzw’s

Staat ‘moderniseren’ gelijk aan ‘verhogen’? Beheerders van een vzw zullen hun mening snel klaar hebben. De regering maakt zich immers op om het tarief van de voor vzw’s geldende taks tot vergoeding der successierechten, ook wel de patrimoniumtaks genoemd, te ‘moderniseren’.

0,4259 euro per kilometer

De maximale kilometervergoeding voor woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen is vastgelegd (BS 16 oktober, p. 93.108) op 0,4259 EUR/km voor de periode van 1 oktober 2023 tot en met 31 december 2023. We herinneren eraan dat er twee forfaits zijn: een per kwartaal en een per jaar. Aangezien het jaarforfait van juli tot juni loopt, kan naar kwartaalvergoedingen overstappen echter alleen op 1 juli.

Allemaal samen tegen krimpflatie?

Niet echt. De PTB en de PS verzetten zich immers in verspreide orde tegen de helaas veelvoorkomende praktijk waarbij de omvang van een product afneemt, maar de prijs niet volgt. De eerste partij legt het pragmatisch aan en vraagt een toevoeging aan het artikel VI, 100 van het Wetboek van economisch recht in het kader van misleidende handelspraktijken.

Vastgoedmakelaar: toegang tot het beroep gewijzigd

Er zijn twee belangrijke wijzigingen in het beroep van vastgoedmakelaar: om te beginnen wordt het mogelijk om toegang te krijgen tot het beroep op basis van relevante beroepservaring. Daarnaast is er het verbod voor door het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars geschorste of geschrapte personen om het beroep uit te oefenen, ook als werknemer, gedurende de periode van de schorsing of de schrapping.

Ziek tijdens uw vakantie?

Geen paniek: vanaf 1 januari 2024 bent u die dagen niet langer kwijt. De lopende vakantieperiode wordt echter niet automatisch verlengd met de niet-opgenomen dagen. Wil de werknemer die dagen na de lopende vakantieperiode opnemen, dan moet hij dat bij zijn werkgever aanvragen binnen dezelfde termijn als de periode die hij heeft om zijn medisch attest binnen te brengen.

Fraudeurs maken meer dan een miljoen per maand buit

Velen denken nog steeds dat online fraudeurs geïsoleerde individuen zijn die gebruikmaken van amateuristische technieken en dan ook gemakkelijk te ontmaskeren zijn. Niets is minder waar. Het zijn heuse professionals die zich als echte ondernemingen gedragen, met callcenters, grafici, managers enzovoort. En hun doeltreffendheid is geducht.

Afwikkelingsvergoeding met de helft verlaagd

Brengt de verlaging van 0,2% naar 0,1% van de afwikkelingsvergoeding die de regering oplegt (BS 4 oktober, p. 83.333) “het lokale ecosysteem van de betalingen in België” in gevaar, zoals Febelfin vreest? Het gaat om de vergoeding die de bank ontvangt van de klant wanneer die laatste met zijn debetkaart in een winkel een aankoop betaalt.

Laatste kilometer onder controle

Omdat grote bedrijven die pakjes bezorgen momenteel geen enkele verantwoordelijkheid nemen tegenover de onderaannemers op wie ze een beroep doen, heeft de regering een reeks maatregelen ingevoerd voor wat gemeenzaam “de laatste kilometer” wordt genoemd.

Leveren op een rustdag?

Welke toegevoegde waarde kan een toelating om op de wekelijkse rustdag aan huis te leveren voor een zelfstandige hebben? Er is nagenoeg geen vraag naar en een dergelijke versoepeling zou vooral in het voordeel zijn van grote bedrijven in de detailhandel, zo werpt de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de Kmo tegen.

Digitale facturatie verplicht

Vanaf 1 januari 2026 wordt digitale facturatie (e-invoicing) tussen ondernemingen verplicht. Momenteel bestaat die verplichting alleen voor facturen die aan openbare diensten worden verzonden. De regering hoopt daarmee de btw-kloof te dichten. Het betreft het verschil tussen wat de staat aan btw-inkomsten zou moeten ontvangen en wat hij werkelijk ontvangt.

Mede-eigendommen: komt er een verplicht onderhoudsplan?

Er zijn in ons land meer dan 1,4 miljoen appartementen en studio’s, verspreid over meer dan 200.000 gebouwen. Veel daarvan werden meer dan 35 jaar geleden gebouwd en het ligt niet altijd voor de hand om de energieprestatie van dergelijke panden te verbeteren. Bovenop het complexe beslissingsproces binnen de vereniging van mede-eigenaars (VME) komt immers nog het geldgebrek van zij die dergelijke investeringen of zelfs de meest courante onderhoudswerken niet kunnen betalen.

Twee kilometervergoedingen?

Soms zijn in elkaar overlappende circulaires uiteenlopende cijfers te vinden. In circulaire nr. 721 van 9 juni 2023 – BS van 28 juli 2023 – is bijvoorbeeld voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 september 2023 een maximumbedrag vastgelegd van 0,4237 EUR/km voor de kilometervergoeding voor woon-werkverplaatsingen en beroepsverplaatsingen. In circulaire nr. 722, die drie dagen eerder werd gepubliceerd, is de kilometervergoeding voor de periode van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024 op 0,4280 EUR/km bepaald.

Uitzendarbeid: niet-afwerving en wederkerigheid

De intentie van de minister van Werk om de niet-afwervingsbedingen strikter te omkaderen in de wet op de uitzendarbeid via maximumtermijnen en/of -bedragen verdeelt de Nationale Arbeidsraad, waar de standpunten sinds een jaar ongewijzigd zijn gebleven.

Online je bedrijf oprichten

Dat kan voortaan via JustAct. Maar opgelet, op die manier kunnen alleen rechtspersonen worden opgericht waarvan de oprichting via een onderhandse akte gebeurt, namelijk verenigingen zonder winstoogmerk (vzw), vennootschappen onder firma (VOF), commanditaire vennootschappen (commV) of economische samenwerkingsverbanden (esv).

Ondernemingsnummers beginnen nu ook met het cijfer 1

Sinds haar oprichting op 1 juli 2003 kent de Kruispuntbank van Ondernemingen aan bedrijven een uniek identificatienummer toe, dat het ondernemingsnummer wordt genoemd. Tot nu toe begon elk ondernemingsnummer met het cijfer 0. Getallen zijn echter per definitie eindig en de reeks ondernemingsnummers die met nul beginnen is ondertussen uitgeput. Elke nieuwe onderneming die in de Kruispuntbank voor Ondernemingen wordt opgenomen, krijgt voortaan dan ook een ondernemingsnummer dat met 1 begint.

UBO-register niet toegankelijk

Het UBO-register - de databank waarin de uiteindelijke begunstigden van elke onderneming zijn opgenomen - was lang toegankelijk voor het grote publiek, maar dat is niet langer het geval. Als gevolg van een besluit van het Hof van Justitie van de Europese Unie legde de regering in februari een wet ter stemming voor die de toegang tot het UBO-register beperkt tot rechtspersonen of natuurlijke personen die kunnen aantonen dat ze daarbij een legitiem belang hebben.

Influencers en verborgen reclame

Zijn sociale netwerken verslavend? Volgens de SMI-barometer (Social Media & Influencer) over 2022 bezocht 83% van de jongeren dagelijks Instagram, 70% YouTube, 66% Snapchat, 63% TikTok en 59% Facebook. Uit dezelfde studie bleek bovendien dat 87% van de jongeren op sociale netwerken influencers volgt. Les Engagés zou de activiteit van die laatste graag reguleren.

Men ziet slechts de rijken

Enkele weken geleden publiceerden Crédit Suisse en UBS het Global Wealth Report 2023. Daarin werden de Belgen het rijkste volk ter wereld genoemd, wat ons met verstomming slaat als we zien hoe belabberd onze infrastructuur eraan toe is of hoe slecht toegerust onze overheidsdiensten zijn.


Partner Content
Do Not Call Me (DNCM)

The Do-Not-Call-Me! list grows every month. Did you know that no less than 12.3% of all companies in Belgium have registered their number? Take your prospecting to the next level, avoid hefty fines and comply with Belgian telemarketing laws. Visit dncm.be for more information.

Info
Stijging van bedrijfsinvesteringen

Hoe meten we de stijging van bedrijfsinvesteringen?


 

Dienst voorafgaande beslissingen in fiscale zaken

Dienst voorafgaande beslissingen in fiscale zaken - Jaarverslag 2023
 

Hoe zelfstandige worden?

Hoe zelfstandige worden?

Rue de la Loi
Bescherming beroep en titel landmeter-expert

Wet tot wijziging van boek XV van het Wetboek van economisch recht en van de wet van 27 maart 2023 tot bescherming van het beroep en de titel van landmeter-expert en tot oprichting van een Orde van landmeters-experten - BS 18 juli, p. 86.364

Beroepsorgaan veiligheid: machten, attesten en adviezen

Wet houdende wijziging van de wet van 11 december 1998 tot oprichting van een beroepsorgaan inzake veiligheidsmachtigingen, veiligheidsattesten en veiligheidsadviezen - BS 16 juli, p. 85.474