Werknemersaandeelhouderschap herwerkt
“Uit deze vaststellingen volgt dat het wetsvoorstel dermate fundamentele tekortkomingen en incoherenties vertoont, dat de Raad van State afziet van een verder onderzoek van de tekst.” Indieners van een wetsvoorstel worden zelden zo krachtig terechtgewezen. Dat voorstel steunde nochtans op een goed voornemen, namelijk de invoering van een fiscaal en sociaal gezien nieuw mechanisme voor werknemersaandeelhouderschap dat, aldus de indieners van het voorstel, “de lacunes in de bestaande mechanismen” zou wegwerken.
Volgens de momenteel geldende regeling is de toekenning van aandelenopties aan werknemers belastbaar, terwijl er (nog) geen enkele meerwaarde op het onderliggende aandeel is verwezenlijkt. In het voorgestelde systeem zou de begunstigde pas worden belast wanneer hij uitstapt, aan 10% en niet alleen op de meerwaarde, maar ook op het voordeel dat hem bij de verwerving is toegekend.
In een bijzonder technische analyse stelt de Raad van State dat het wetsvoorstel “in het geheel van het WIB 92 zeer moeilijk te begrijpen valt” en dat het bovendien een lid bevat dat “misbruiken in de hand lijkt te werken”. De raad roept de indieners van het voorstel, MR en Open Vld, dan ook op om “hun tekst grondig te herwerken”.
Lees meer