Geen auteursrechten voor computerprogramma’s
Omdat ze niet bepaald tevreden waren over de beperkingen op de auteursrechten die met de programmawet van 22 december 2022 zijn ingevoerd, vroegen verscheidene ontwikkelaars van software en in de informaticasector actieve ondernemingen bij het Grondwettelijk Hof om de schrapping van artikel 100 van die wet, waarmee de inkomsten uit computerprogramma’s van het fiscale stelsel van de auteursrechten wordt uitgesloten.
Ze vonden dat er sprake was van discriminatie omdat er een verschil in behandeling bestaat tussen de auteurs van literaire of artistieke werken die onder het auteursrecht vallen naargelang die werken al dan niet een computerprogramma zijn. Ze kregen echter ongelijk. De bijzondere fiscale regeling voor auteursrechten, zo stelt het hof, berust op het vermoeden volgens hetwelk de inkomsten waarop zij van toepassing is, op onregelmatige en wisselvallige wijze worden verkregen, wat niet echt het geval is voor computerprogramma’s.
Die laatste zijn immers hoofdzakelijk van technische en utilitaire aard en worden ontwikkeld in een bijzondere economische context. Daar komt nog bij dat het stelsel van de auteursrechten in de loop der jaren is verworden tot een volwaardig beloningssysteem, wat blijkt uit het aantal beslissingen van de Dienst Voorafgaande Beslissingen die worden gewezen op verzoek van de ondernemingen die actief zijn in die sector.
Lees meer